Kukuřice - vlasy které léčí

31.01. 2018 | Bylinkář

Severoameričtí indiáni mne pokřtili „mondamin" v překladu božské bobule. České jméno mi dal přírodovědec Jan Svatopluk Presl až v 19. století. Do té doby mne v českých zemích nazývali kukura, kukurec, pšenice indická, pšenice španělská, pšenice turecká, tengerička, turkyň, turkyně, turecké žito, vlašské žito nebo lenochovo obilí. Botanikové mne znali pod latinským názvem Zea mays a mé jméno kukuřice setá vniklo jako jeden z mnoha českých novotvarů.

kukurice-1517413630.jpg

Obilovina se zajímavým složením

Patřím do velké rodiny trav ( lipnicovitých ) většinou jednoletých, avšak některé mé divoké příbuzné jsou rostlinami vytrvalými. Řadím se mezi obiloviny a má zrnka obsahují vitamíny skupiny B (B1, B3, B5, B9), vitamin A, vitamin E,vitamin C, dále vlákninu, sacharidy, bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny a množství minerálů jako draslík, fosfor, vápník, železo, mangan, zinek a selen.

Přírodně bezlepková

Pokud mne zařadíte do svého jídelníčku prospějete své kůži, nehtům i vlasům. Mým pojídání ovlivníte svou potenci, plodnost i krvetvorbu. Neobsahuji lepek a jsem tedy přírodní bezlepkovou potravinou.

Léči olej, mouka i vlasy

Léčivé účinky má olej z mých klíčku ( nejvíce je účinný v gynekologii – podporuje vstřebávání cyst), kukuřičný škrob či mouka ( pomůže při bodnutí hmyzem i s otoky ) a čnělky ( dlouhá vlákna, která vyčnívají z palicovitých klasů ) – nazývané též Kukuřičné vlasy- Stigma mays . Můžete z nich připravit tinkturu či odvar.

Mé vlasy vám pomohou při léčbě nadváhy, otoků a cukrovce. Podpoří váš metabolismus, odvodňují a zlepšují tvorbu žluči. Snižují chuť k jídlu a to hlavně na sladké. Zlepšují vyplavování solí z těla a tedy podporují léčbu močových kamenů, dny a revmatismu. Pomohou při infekci močových cest i s problémy s prostatou. Při zácpě, nízkém krevním tlaku a otocích je odvar z mých vlasů také tou správnou volbou.

Sestřenice z Peru

Má fialová sestřenice z Peru vám vyléčí nervový systém. Zlepšuje náladu, odbourá stres, vitalizuje, může zlepšit výkon mozku a schopnost koncentrace. Podnítí krvetvorbu, posílí svaly, spoluvytváří vazivové tkáně a podporuje imunitní systém.

Nejasný původ

Můj původ není doposud jasný. Do Evropy mne prokazatelně dovezl Kryštof Kolumbus,ale byla jsem známa již ve staré Číně, zřejmě i ve Střední a samozřejmě v Jižní Americe. V českých zemích jsem pěstována teprve od 17. století a nejvíce až v dnešních dobách..

Nejstarší kulturní rostlina

Jsem jednou z nejdůležitějších plodin na světě a živím miliony lidí. Patřím také k nejstarším kulturním rostlinám – Aztékové mne pěstovali již před 5000 lety. Sloužila jsem jim jako potravina, obětina a šamané ze směru, kterým odlétávaly mé pukance, věštili budoucnost.

Snadné pěstování

Mé pěstování je velice snadné a snad se pro něj po setkání se mnou rozhodnete, protože jak vidíte jsem cenným obohacením jak jídelníčku tak vaší lékárničky.