Křen selský – ženšen našich babiček

15.02. 2018 | Bylinkář

Z jihovýchodní Evropy a západní Asie jsem byl  v době stěhování národu Slovany přinesen do střední Evropy. Mé portréty se nalezly i v Pompejích. Řecká mytologie uvádí, že mám cenu zlata. Psala o mně již Hildegarda z Bingenu, po Evropě mne rozšířili cisterciáci. V českých zemích jsem se začal usazovat od dvanáctého století a nové odrůdy vznikaly od století sedmnáctého. Mé latinské jméno je Armoracia rusticana. Lidé mi říkali mořská ředkev, krémový kořen, koňská ředkvička, český ženšen, rafan, křím, křín, chřen, křen polní. Mé české jméno je křen selský.

kren-selsky-1518685799.jpg

Obsah léčivých látek

Jsem vytrvalou rostlinou a patřím do čeledi brukvovitých. Nejvíce léčivých látek obsahuje můj nejméně dvouletý kořen. Nachází se v něm provitamín A- karoten, vitaminy skupiny B, vitamin C ( jeho obsah je stejně vysoký jako u pomerančů a dvojnásobný oproti citronům ). Dále vitamín E , hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor a sodík. Obsahuji také antibakteriální a fytoncidní látky, hořčičné sylice a glykosidy.

 

Český ženšen

Jsem opravdu českým ženšenem – díky vitamínu E mám protirakovinné účinky, chráním buňky proti stárnutí a mohu pomoci ženám, které nemohou donosit dítě. Díky hořčíku působím blahodárně na nervový systém a zklidňuji svalovou aktivitu při křečích. Draslík ve mně obsažený pomůže vašemu srdci a při léčbě průjmů.

 

Léčebné užití

Už od starověku mne využívali nejvíce formou obkladů a placek při obtížně hojitelných ranách, omrzlinách a k léčení revmatismu. Používali se buď čerstvé listy nebo křenové placky. Vnitřní užívání i v malých dávkách zvyšuji chuť k jídlu, zlepšuji trávení, usnadňuji odkašlávání. Vyléčím i záněty dýchacích cest, astma, pomohu s léčbou žloutenky, zánětů jater a infekcích močových cest i střev. Pomáhám při detoxikaci organismu, čistím krev a normalizuji střevní mikroflóru. Pro jemnější působení je vhodná kombinace s medem, který mne svými léčivými vlastnostmi příjemně doplňuje.

 

Možnosti užívání

Jak mne můžete užívat? Například formou bylinného octa, křenových placek a obkladů z mých listů. Další možností je inhalace, výluh, tinktura či čerstvá šťáva. Velmi příjemnou variantou je můj čerstvě nastrouhaný kořen smíchaný s jablky nebo s medem. Naložený v mléce mohu být používán jako pleťové mléko. Neměli by mne však užívat lidé s žaludečními či dvanácterníkovými vředy a pokud budu užíván  v nadměrných dávkách podráždím vaše trávicí ústrojí i ledviny. Vaše chuťové buňky potěším v kombinaci s masem, vejci či sýrem. A hospodyňky mohou využít mou svou schopností konzervace při nakládání zeleniny.

 

Lidová magie

V lidové magii jsem byl považován za rostlinu očistnou a obrannou. Přidávali mne do kadidel očisty a vhazovali  do rituálního ohně. Pro větší účinnost byl můj kořen vykopán za úplňku a pak využit rozstrouhaný k ochraně obydlí před pohromami a všeobecným zlem – jak lidským tak nadpřirozeným. Byl jsem nápomocen i v případech posednutí ďáblem. Buď samostatně či jsem byl součástí vymítacího kadidla.

 

Pěstování

Rád bych se tedy stal ochráncem vašeho zdraví i domácnosti – stačí, když pro mne na vaší zahradě najdete slunné či polostinné místo. Které zbavíte plevele a vyhnojíte dobrým kompostem. Pak stačí jen zasadit kořenový řízek a stanu se na mnoho let vaším dobrým společníkem.