Výskyt až po východní Ural
Vyskytuji se od území Velké Británie až po východní Ural. V menší míře se spolu potkáme v oblasti Středozemí a na severu Skandinávie. Uměle jsem byla zavlečena do Severní Ameriky. Jsem vytrvalá bylina, vyhovuje mi kyprá půda a za jeden rok se dokáži rozšířit až o 3 m2. I z malého kousíčku oddenku jsem schopná vytvořit novou rostlinu.
Vypuzení ze zahrady
Pokud mne chcete ze své zahrady vypudit, stačí na místech mého výskytu hustě vysázet po několik let brambory. Zamezíte tak přístupu světla k mým oddenkům a já vaši zahradu opustím. Další možnou variací je pěstování fazolí tam, kde se vyskytuji. Je důležité vysít je hustě a opakovaně. Jsem totiž velmi nezdolná a dokážu udolat i jiné rostliny. Také Dobromysl je pro mne dobrým soupeřem a dokáže mne ze záhonů vytlačit.
Vysoký obsah vitamínu C
Snad vás však přesvědčím, že mám na každé zahradě své místo a to hlavně díky svým léčivým vlastnostem. Moje tělo je složeno ze silic, hořčin, tříslovin, organických kyselin, taninu, prchavých a mastných olejů, karotenoidů, železa, manganu a vitamínu C. Vitamínu C obsahuji dokonce 2x více než kadeřávek.
Odborník na dnu
Díky svému složení jsem vlastně takovým přírodním multivitamínem. Zlepšuji látkovou výměnu, odvodňuji, odkyseluji organismus a podporuji zvýšené vylučování solí. Pokud vás trápí dna (podagra) jsem odborníkem na její léčení, vždyť tuto zákeřnou nemoc mám i ve svém latinském názvu. Dále pomáhám kontrolovat tělesnou hmotnost a upravuji trávení. Zklidňuji a léčím otoky, zlepšuji pohyblivost kloubů např. při revmatismu. Jsem močopudná a zabraňuji vzniku ledvinových kamenů. Uvolňuji křeče, hlavně v oblasti břicha. Mám i projímavé účinky. Urychluji a podporuji hojení zanícených ran. Koupele v odvaru z mých listů vám přinesou úlevu při hemeroidech. Pokud chcete vyzkoušet mé působení na vlastní kůži, stačí rozmačkat můj lístek a přiložit na komáří štípnutí, bolest i svědění ve chvilce odezní.
Kuchyňské využití
Mé mladé lístky jsou velmi chutné, díky obsahu vitamínu C je doporučuji využít nejlépe v čerstvé formě. I když z lístků můžete připravit přílohu podobnou špenátu či osmažit je jako přílohu k masu na olivovém oleji s kořením. V čerstvé formě je lze přidávat do salátů, bylinkových másel, studených letních polévek a zelených smoothie. Pro zimní období jsou výborné mé lístky naložené podobně jako kyselé zelí.
Snad jsem vás přesvědčila, že nejsem jen úporným plevelem zahrad, ale i léčivkou, která vám pomůže při cestě za zdravím.